Basket regler

Spilletid i basketball:
1 periode = 10 min.

pause = 2 min.

2 periode = 10 min.

15 min. pause.

3 periode = 10 min.

pause = 2 min.

4 periode = 10 min.

Ved uafgjort spilles der perioder af 5 min. indtil en vinder er fundet.

I NBA er spilletiden lidt anderledes. Her spilles der perioder af 12 minutter.

Point i basketball:

1 point for straffekast.

2 point i straffefeltet. (inde for den buede linje)

3 point uden for straffefeltet. (uden for den buede linje)

Hvornår dømmes der fejl i basketball?

Du ikke slå, skubbe eller sparke på en basketbane. Det takseres alle til en fejl. Du må heller ikke skubbe med din krop.

Du må på din egen placering forsøge at rykke din modstandere med én bukket arm i ryggen. Men det skal foregå på en blid og fair måde, det er derfor forbudt at give slag.

Dårlig opførsel, du må ikke brokker dig og skælder ud på dommere eller modspillere med skældsord. 

Laver du en rigtig hård fejl, som at spænde ben for en modstandere, eller slå umotiveret uden bolden er indenfor rækkevidde, så takseres dette til en usportslig fejl. Hvad man normalt kender som et gult kort i fodboldens verden. Modtager du to af disse i én kamp, så bliver du ligeledes smidt ud af kampen som i fodbold. Modsat fodbold får holdet dog lov at sætte en anden spiller ind, så man fortsat kan være fem mand på banen.

Tidsregler i basketball:

8 sekunder til at komme over egen banehalvdel.

24 sekunder til at få afsluttet. Får du afsluttet inden tiden er gået, og får de rebounden, så bliver uret korrigeret til 14 sekunder.

5 sekunder til at sætte spillet igang efter bolden er røget ud af banen.

3 sekunder i straffefeltet som angriber

4 sekunder efter opsamling efter en dribling.


Spillere og udskiftninger

Til en basketkamp må man have 12 spillere med til kamp. Der er fem mand på banen ad gangen for vært hold, og der kan skiftes ud lige så mange gange som man har lyst. Bolden skal dog være ude af spil, når disse udskiftninger foretages. Dvs. f.eks. ved timeouts, fejl og når bolden er ude.

Hvornår er bolden ud af spil?

Som regel spilles basketball indendørs, og det hænder at bolden rammer loftet. Gør den der takseres bolden som værende ude af spil, og modstanderen til den spiller der har kastet bolden får dermed bolden.

Derudover er bolden ude af spil på samme vis, hvis den ramme andet end pladen/kurven. Dvs. ophæng, vires eller stander til basketkurven.

Bolden er kun ude af banen hvis den rører gulvet uden for stregerne, eller hvis boldholderen træder uden for banen. Bolden må derfor gerne komme udover banens linjer så længe den ikke har kontakt til gulvet uden for stregerne.

Læs det fulde reglsæt her: Reglsæt